Matlagning   

Hemsidan

Matlagning

Bilder

Artiklar

Vällevnad
 
  
Yoghurtglass
4 portioner
tid: ca 5 minuter

250 gramFrysta jordgubbar
2-3 dlVaniljyoghurt
1 dlFärsk söt ananas

Click for large picture
Serveringsförslag. Här används ananasen som dekoration istället för att blandas ned i glassen.


Nu för tiden finns det tjocka fina yoghurtar som inte innehåller mer än mellan 0,5% och 2% fett. Till det här receptet kan man välja även andra sorters yoghurt, men den yoghurt som har bäst konsistens och smak håller en fetthalt på 2%, enligt vad jag hittills testat. Om man har tillgång till en färsk ananas kan man gärna blanda i det också, men om den är syrlig kan man lägga den i ett sockerlag över natten i kylskåpet. Sockerlaget gör man genom att koka upp lika delar vatten och vanligt socker.

Blanda de frysta jordgubbarna och drygt 1½ dl av vaniljyoghurten i en mixer och mixa kort. Tillsätt lite yoghurt i taget tills mixern precis får tag i glassmassan. Peta gärna till jordgubbarna med en träslev mellan de korta mixningarna, så att den roterande kniven kommer åt alla jordgubbarna. Mixa sedan ca en halv minut, eller tills det har blivit en fluffig massa. Är jordgubbarna syrliga, kan man ta i en nypa socker innan mixningen. Blanda ned de grovt tärnade ananasbitarna. Servera i trevliga portionsskålar.

En variant är att ersätta ananasen med en banan, som man låter mixas med. Då får man en mycket mäktig glass med lite annorlunda karaktär, men dock mycket god tillsammans med choklad - gärna mörk.

Snabbt, gott och nyttigt!

 
 

Redaktör: snidre   Stefan Carlsson © 2002-2020.
Publiserad: 2005-03-28 Upphovsrätt och ansvarsbegränsning
Senast ändrad: 2005-06-02 E-mail: snidre@yahoo.com