Artiklar   

Hemsidan

Matlagning

Bilder

Artiklar

Vällevnad
 
 

 
 
 
Thailand 2006
Under sommaren 2006 åkte vi runt till några orter i norra Thailand. Nedan följer lite bilder och kommentarer från en del av resan. I de olika städerna besökte vi olika platser, som har fått sina egna sidor.
Click for large picture
 
 
 

Städerna som vi besökte:
Chiang Rai
Chiang Mai
Sukhothai
Vi besökte dessa tre orter under lite drygt en vecka, av de sex veckor som vi var i Thailand. Jag har valt att begränsa mig till dessa tre orter, då jag tror att det är denna del av vår resa som är mest intressant för andra.
 
 
 
Vi som åkte runt var ett sällskap på fem personer, varav ett barn på sju månader. Juli är lågsäsong i Thailand. Det kan innebära att hotell och resorter har stängt, men även att de som har öppet har lägre priser än vad som uppgetts på internet. Helt klart är också att det finns betydligt fler ställen att bo på än de som man hittar på nätet, framför allt billigare boenden. Vi, däremot var förberedda med listor på bra hotel och resorter när vi kom dit, och jag tror en hel del tur.
 
 
 
Resa med bebis
När man reser runt med en liten bebis, som vi gjorde, är det bra att använda en bärsele, typ Babybjörn. Enklare modeller av sådana kan man köpa på plats i större varuhus, till bra priser (cirka halva priset jämfört med hemma i Sverige). Lika så är det bra att ha med sig en paraplyvagn. Se bara till att den är lätt att bära och vika ihop, samt att den har bra solskydd för barnet. Även sådan finns till bra priser, men se upp med vagnar av dålig kvalité (särskilt hjulen) - provkör vagnen innan köpet. Givetvis behöver man även den vanliga skötväskan.

Man måste hela tiden vara beredd att anpassa sig till barnets behov, vilket innebär t.ex. att inte utsätta barnet för stark sol, och se till att barnet kan äta och vila i lugn och ro, när det så behöver. På många offentliga platser i Thailand är ljudnivån mycket hög och mängden folk gör att det kan kännas stökigt. Vi upplevde ändå inte att det blev något större problem. Thailändarna är barnkära, och kommer gärna fram och vill gulla med barnet. Det är vanligt att de vill känna på barnets hy. Det är roligt för barnet, som får mycket uppmärksamhet och möter många leenden.
 
 
 
Mobiltelefonen
Utöver besöken av de tre ovan nämnda orterna, är det en liten episod jag skulle vilja berätta om. Jag köpte en mobiltelefon av modellen Nokia 5410i i augusti 2005, med avsikt att skaffa en tålig telefon att ta med till Thailand. Det är ett flertal där jag jobbar som har precis samma modell. Jag har haft tre andra Nokia-telefoner tidigare, vilka jag har varit nöjd med. Den här telefonen har jag inte behandlat speciellt annorlunda än de tidigare, annat än att jag möjligen har varit mer försiktig med den här, eftersom jag ville att den skulle vara "fräsch" när vi kom till Thailand.

Nu blev det så efter ett halvår, att telefonen började bete sig konstigt, precis som om någon tryckte in vissa av knapparna. Ibland stängde den av sig (, t.ex. en morgon då jag skulle upp klockan 04.30, då jag använder den som väckarklocka). Ibland tog den inte de knapptryckningar som jag själv gjorde. Hur som helst, det som hade inträffat var att det hade kommit in fukt i telefonen. Tittar man på en sådan här telefon så får man intrycket att den skall vara extra tålig, men Nokia har friskrivit sig från just fuktskador på den här telefontypen. Den är gjord som om den skulle vara lufttät, men det är den inte riktigt, vilket innebär att kondens har lätt att bli kvar inne i inneslutningen. Vilket i sin tur betyder att metalldelarna på kretskortet korroderar. Därav telefonens beteende. Efter att ha lämnat in telefonen för reparation, gick den fram och tillbaka några gånger. Sedan fick jag beskedet att det skulle kosta mig 150 kronor att bara skicka in den för en bedömning, sedan skulle bedömningen kosta en okänd slant, för att inte säga reparationen (, dvs tvättning av kretskortet). Efter ett snabbt överslag insåg jag att reparationen skulle kunna kosta nästan lika mycket som en ny telefon.

Jag hade hört från bekanta att det skall finnas en duktig telefonreparatör på översta våningen i Big-C huset i Chaiyaphum. Så jag tog med mig den trasiga telefonen till Thailand, istället för att försöka få den reparerad hemma i Sverige, och lånade en annan telefon av min bror under tiden. Trots att denna telefonmodell inte går att köpa på den thailändska marknaden, så fixade telefonreparatören i Chaiyaphum min telefon för 300 bath (60 kronor) på ungefär en halvtimma. Men, man måste få tag i rätt reparatör. De andra reparatörerna jag frågade (även på en annan ort) förstod inte problemet, eller skyllde på att de saknade utrustning. Telefonen fungerar fortfarande utmärkt ett halvår senare, så de verkar ha gjort ett bra jobb.

Var och en får dra sina egna slutsatser...
 
 
 
Avslutande kommentar
Alla tre städerna var fantastiska att besöka, var och en med sina specialitéer. Jag vill verkligen åka tillbaka om några år igen, då med skillnaden att jag kommer att veta bättre vad jag vill se och uppleva. Framför allt vill jag ägna mer tid på de platser som jag uppskattade mest och lägga mer tid på att bara softa runt. Exempelvis vill jag gärna ägna några dagar i Doi Tung (kungens mammas trädgård), åter besöka porslinstemplet när det blivit färdigt, besöka vissa tempel i Sukhothai som vi missade, samt bara strosa omkring i själva staden Chiang Mai.

 
 

Redaktör: snidre   Stefan Carlsson © 2002-2020.
Publiserad: 2006-11-19 Upphovsrätt och ansvarsbegränsning
Senast ändrad: 2006-11-19 E-mail: snidre@yahoo.com