Artiklar   

Hemsidan

Matlagning

Bilder

Artiklar

Vällevnad
 
 
Resedagbok Thailand 2003
 
Någon gång under 22:a januari, gick datorn sönder, så att WEB-servern blev otillgänglig resten av resan. Först två veckor efter hemkomsten lyckades jag få den återställd.

Status: Den här sidan kan nu betraktas som klar. Länkarna till de speciella bildsidorna är också inlagda.

 
 
 
 
 
 
 
 

Söndag 2003-02-02:

Sista dagen i Thailand. Under förmiddagen åkte vi till MBK Center, nära Siam square. Oj oj, det var också stort! Hit får vi åka nästa gång för att undersöka lite närmare. Skillnaden är att dessa stora varuhus i allmänhet är dyrare, men chansen är istället större att man hittar precis det man letar efter.

Senare på dagen bar det iväg till flygplatsen. Den här gången gick det mycket smidigt vid incheckningen. Hur mycket övervikt vi hade har jag ingen aning om, men att vi hade det - det är säkert.

 
 
 
Click for large picture
MBK nära Siam square. Hit får vi åka nästa gång. Vi hann bara titta lite i några av affärerna. Om du tänker ta taxi härifrån - tänk på att stoppa en taxi åt rätt håll - annars kan man bli sittandes i bilkö i timmar. Det går också skytrain hit.
 
 
 
 

Lördag 2003-02-01:

Dags att packa ihop alla saker. Vi åkte till Bangkok idag i en hyrd minibuss. Det tar fyra-fem timmar att åka till Bangkok. Vi fick iallafall några timmar på oss att handla det "sista" på Pan Tip Plaza och klädmarknaderna. Det gäller ju att fylla upp de sista skrymslena i resväskorna, eller hur...?

 
 
 
Click for large picture
Pan Tip Plaza kvällstid.
 
 
 

Fredag 2003-01-31:

På förmiddagen gick vi till ett tempel i utkanten av byn. Där är det lugnt och fridfullt att promenera, särskilt invid dammen. På dagen är värmen tryckande. På kvällen gav vi oss iväg ut till ett av jordbruken.

 
 
Click for large picture
Solnedgång vid jordbruket i Bamnet Narong.
 
 
 

Torsdag 2003-01-30:

Ännu en vilodag! Vi handlade kläder på byn och åt Quittiau på en servering. Invid en liten fotobutik hittade vi ett "garage" med tv-spelkonsoler. De hade även en internet ansluten dator för uthyrning. Där tillbringade vi en dryg timma, till en kostnad av ca 5 kronor (20 baht). Senare, lämnade jag in en midjeväska som hade gått sönder för att få den lagad. Sömmerskan sydde sömmarna som om de var sydda med en symaskin. Hon tog ca 2,50 kronor (10 baht). Vi köpte varsin halv ananas vid ett gatustånd, för ca 1,25 kronor (5 baht) styck. Man kan leva ganska billigt här, om man vill. Vi gick även ned till kvällsmarknaden och handlade kläder. Där kan man hitta kläder (skjortor, tröjor, byxor mm) av hygglig kvalité till priser mellan 25 och 50 kronor styck.

 
 
Click for large picture
Det påstods att dessa höns lade de rosa ägg som vi hade sett säljas på maknaden.
 
 
 

Onsdag 2003-01-29:

Vi åkte till Khorat. Där besökte vi Thao Suranari-monumentet över viceguvernörens hustru (Khunying Mo) som försvarade staden med mod och list mot laotisk armé år 1826. Därefter åkte vi till en inomhusmarknad, följt av att vi besökte två olika köpcentra (Vad allting är stort här!). Vi kom inte hem förrän vid nio tiden på kvällen.

 
 
Click for large picture
Thao Suranari-monumentet i Khorat.
 
 
 

Tisdag 2003-01-28:

Vilodag! Elverket bröt strömmen under dagen för underhåll på en transformator. Det betydde att bilder och texter som jag hade tänkt jobba med under dagen fick vänta. Istället åkte vi kommunal buss till Ban Kham Ping för att handla lite.

 
 
Click for large picture
Killarna från elverket uppflugna bland elledningarna.
 
 
 

Måndag 2003-01-27:

Äntligen sovmorgon! Den här dagen åkte vi tillbaka till Bamnet Narong, vilket tog ca sju timmar.

 
 
Click for large picture
Husbåten som vi bodde på andra och tredje natten.
 
 
 

Söndag 2003-01-26:

Söndagen vigde vi åt Erawan-fallen, som ligger någon timmes bilfärd från Kanchanaburi. Fallen består av sju olika nivåer, som man kan vandra upp längs med. Vid varje nivå finns det möjlighet att stanna till och ta ett dopp i det kalkrika vattnet. Det är en tämligen ansträngande vandring om man går ända upp till översta nivån. Detta är verkligen en utflykt som kan rekommenderas! Denna ansträngande strapats rättfärdigade en visit på pizzeria. Kvällen avslutades med shopping i ett nybyggt köpcenter. Den natten var det bara fyra gäster i baren, vilka roade sig med karaoke. Efter samtal hem till Sverige så konstaterade vi att WEB-servern hade drabbats av något allvarligt fel som inte kunde åtgärdas på distans (suck!).

Bilder: Erawan del 1 - Erawan del 2
 
 
Click for large picture
En av de många vattenfallen på vägen upp till toppen.
Click for large picture
Mellan vattenfallen samlas vattnet i härliga bassänger, där man kan bada. I ett flertal av dem finns det fiskar.
Click for large picture
En närgången makaki.
 
 
 
Click for large picture
Här skulle jag ha behövt ett fisheye-objektiv! Här är toppen, så långt vandringsleden sträcker sig. Det är en storslagen vy här. Bilden visar bara en beskuren del av sceneriet.
 
 
 
 

Lördag 2003-01-25:

På morgonen fick flytta över till en husbåt istället. Lite senare blev vi upphämtade av en hyrd minibuss, som tog oss till bron över floden Kwai (Kwai Yai). Eftersom det är lördag, så är det mycket folk som vill åka tåget, så vi valde att stiga på en station tidigare. Efter att vandrat genom så gott som hela tåget, så hittade vi bra sittplatser till alla i vårt sällskap (11 st). Resan tog drygt två timmar genom ett mycket varierat landskap. Minibussen stod och väntade på oss vid ändhållplatsen. Hungriga efter tågresan åkte vi till en restaurang i närheten (Wang Pho), som precis hade stängt. De var vänliga och plockade fram mat till buffén åt oss. Klockan hade hunnit bli mycket, så vi misstänkte att elefantfarmen i närheten hade hunnit stänga, men det visade sig att de höll öppet så att alla av oss som ville kunde få en ridtur. Dessutom fick vi se en liten föreställning där elefanterna visade upp sina konster. På vägen tillbaka till Kanchanaburi droppade vi in på en växtutställning. Sent på kvällen hade de karaoke-sång i restaurangen. Efter ett tag kom en flytande restaurang-pråm med gäster och angjorde vid en befintlig nedanför där vi satt. Vid midnatt tog de sitt dunka-dunka och drog vidare. Äntligen kunde vi få sova.

 
 
Click for large picture
Bron över floden Kwai.
Click for large picture
Bild tagen från tåget precis när tåget passerat bron.
Click for large picture
En vy över en flod som tåget passerade. Man kan se spåret längs bergsväggen. I den änden finns det ett tempel i en grotta i berget, som man kan gå till från stationen som skymtar vid huset.
 
 
Click for large picture
En annan vy från tåget ut över en flod vi passerade.
Click for large picture
Buffén på Wang Pho - restaurangen i närheten av ändstationen.
Click for large picture
Elefantsafari, där elefanterna även fick vada i floden.
 
 

Fredag 2003-01-24:

På morgonen blev vi upphämtade av en minibuss och åkte först till Cha Am. Där passade de, som kunde och ville, på att bada och sola. När vi kom dit vid elva-tiden var det så gott som folktomt och kanonväder. Solen gassade och det fläktade ljummet. Vi hyrde en grupp med stolar och ett bord under parasoll, där vi kunde ta det lugnt och äta mat. Efter en tre-fyra timmar var vi färdigbadade och beslöt att fortsätta vidare till Kanchanaburi. Efter några timmars färd kom vi fram och åkte först till några bekanta. När vi hade ordnat med hotel (Baansuanfon Hotel) åkte vi dit inkvarterade oss i enskilda stugor som vi fick hyra för en natt. Framåt kvällen åkte vi till en fin restaurang nere vid floden, där vi mötte upp med våra bekanta och åt lite god mat.

 
Click for large picture
En sandstrand i Cha Am helt för oss själva - åtminstone på förmiddagen.
 
Click for large picture
En mysig fiskrestaurang vid floden i Kanchanburi efter mörkrets inbrott.
 
 

Torsdag 2003-01-23:

Dags att varva ned lite. Idag åkte vi skytrain, vilket är betydligt bekvämare och snabbare färdmedel, än taxi eller buss - förutsatt att det finns en hållplats i närheten av dit man ska och därifrån man vill åka. Efter en liten promenad tog vi en taxi till Chinatown. Där passade vi på att fynda i guldaffärerna. Efter ytterligare en liten promenad tog vi taxi till Pan Tip Plaza igen, dels för att äta, dels för att byta kläder som inte passade och dels för att fortsätta att frossa bland elektronik och data. Sedan var det dags att åka tillbaka till hotellet för att packa inför morgondagens resa.

 
 
Click for large picture
Skytrain i Bangkok.
 
 
 

Onsdag 2003-01-22:

Vi har dragit ned tempot lite grann. Vi började med att besöka Teak-huset (Vimannmek) och tittade på traditionell thai-dans. Därefter åkte vi Rama V monumentet och Thailands "Vita hus". Det var många ungdomar som tog sin student den här dagen, så det var mycket folk vid monumentet. Eftermiddagen ägnade vi åt att "avsluta" våra inköpsbestyr på Pan Tip Plaza och vi gick runt på utomhusmarknaderna i närheten och tittade på kläder - ja ja man köper ibland mer än man egentligen behöver. Bai Yoke visade sig också mest bestå av klädaffärer.

 
Click for large picture
Traditionell dans utanför Vimannmek.
 
Click for large picture
Rama V och Thailands "Vita hus".
 
 

Tisdag 2003-01-21:

Grand Palace var det första och viktigaste målet för dagen. Sedan gick vi ned till floden, och därefter vidare till Wat Pho (Den vilande Buddhan). Om jag jämför med för två år sedan, så har det blivit mycket mera turistindustri av dessa ställen, vilket är tråkigt. Det som var mer upplyftande var den restaurang som vi besökte nere vid floden. Därifrån gick vi till Khao San Road. Mycket var sig likt där, sedan sist - dock färre antal internet-caféer. Vi hann även med ett kort besök i Pan Tip Plaza, innan de stängde.

 
Click for large picture
Grand Palace. Ett måste att besöka åtminstone en gång i livet om man har vägarna förbi Bangkok.
Click for large picture
Wat Pho - Den vilande Buddhan. Ligger ganska nära Grand Palace. Här finns också tempel och skolområde att ströva omkring på.
Click for large picture
Khao San Road - Bagpacker:nas favoritställe. Åtmonistone har det varit så. Fortfarande hittar man billiga hotell här (, som jag dock inte har provat själv). Gatuhandeln är intressant - här hittade jag sportiga kortbyxor som passade mig.
 
 

Måndag 2003-01-20:

Under måndagen hyrde vi en minibus och åkte runt till olika sevärdheter i och runt Ayuthaya. Det är bara att konstatera att man skulle behöva en hel vecka för att se de viktigaste sevärdheterna. Det finns massor av tempel och tempelruiner i det här området. Ayuthaya har historiskt sett varit en av de viktigaste städerna i Thailand, tidsvis med en särställd självständighet under den dåvarande huvudstaden. Området har under flera omgångar dessutom varit ockuperat av bland annat Khmerer, vilket har satt sina spår.

På eftermiddagen åkte vi till Bangkok. Hotellet vi tänkte bo på var fullbokat, så vi fick leta efter rum på andra hotell. Vi fastnade i Bangkoktrafiken i flera timmar innan vi äntligen fick en skön säng att sova i - efter en lång krävande dag. Solen var skoningslös denna dag.

Bilder från Ayuthaya: del 1 - del 2 - del 3
 
Click for large picture
En av tempelruinerna som vi besökte. Den här ligger straxt utanför centrum av staden. Det är en otrolig upplevelse att besöka. Man kan till exempel klättra upp för trapporna till ingångarna i tornet i mitten.
Click for large picture
En bit utanför centrum ligger också ett kungligt palatsområden. Här finns det mycket att se! Åker man hit så skall man ta en hel dag på sig, och passa även på att ta en båttur på floden intill.
Click for large picture
Den här tempelruinen ligger nära centrum och är ännu ett vittnesmål om såväl storhetstider som förödelser.
 
 

Söndag 2003-01-19:

Under dagen åkte vi till Khao Yai, som är den äldsta och en av de största nationalparkerna i Thailand. Där kan man uppleva det storslagna landskapet genom att t ex se på vattenfallen, vandra i djungeln, campa i vildmarken, se vilda djur etc. Det finns bland annat makaker (en sorts apa), elefanter, bufflar, hjortar och mängder av fågel och fjärilsarter. Om man åker till Thailand och är intresserad av natur, så är det här det rätta stället att besöka.

På seneftermiddagen åkte vi till Ayuthaya, där vi tog in på hotell och gjorde den förra uppdateringen.

Bilder från Khao Yai: del 1
 
 
Click for large picture
Ett vattenfall som vi besökte i Khao Yai. Det finns ett flertal att besöka om man vill. Dock är vattennivåerna lägre under vintern.
 
 
 

Lördag 2003-01-18:

Lördagen blev en "mellandag" för återhämtning och förberedelser inför den kommande resan. Vi ringde hem och bad om en omstart av WEB-servern. Vi får se om vi kan ladda upp bilder och text på söndag eller måndag.

 
Click for large picture
Typisk mobil försäljare av frukt och drycker.
Click for large picture
Huset där vi bor.
Click for large picture
Godis man kan finna på marknaden - fritterade larver, gräshoppor, skalbaggar och andra läckerheter.
 
 

Fredag 2003-01-17:

På fredagen åkte vi till Chaiyaphum. Vårt besök där råkade sammanfalla med en jättemarknad, så det fanns mycket att se och mycket att handla. Vi försökte uppdatera hemsidan på två olika WEB-caféer, utan att lyckas.

På vägen hem passade vi på att besöka en mindre marknad i Chatturat för att handla mat. På kvällen tittade några grannar förbi. Då fick vi tillfälle att även bekanta oss med den inhemska ölen - bland annat.

 
Click for large picture
Här är vi (Stefan & Åke) i Chaiyaphum.
Click for large picture
En av marknadsgatorna i Chaiyaphum.
Click for large picture
Marknaden i Chatturat.
 
 

Torsdag 2003-01-16:

Den första dagen blev en "vilodag", då bekantade vi oss med Bamnet Narong genom att ta en promenad genom samhället. Bland annat så besökte vi två av templen på orten. Vi träffade på bekanta från Västerås, som bor i närheten. Det har varit soligt och varmt hela dagen, kanske något blåsigt. Det var inte bara jag som brände sig i solen. På kvällen gick vi på marknaden inne i byn.

 
Click for large picture
Ett av templen i Bamnet Narong.
Click for large picture
Inne i ett av de andra templen i Bamnet Narong.
Click for large picture
Marknaden i Bamnet Narong.
 
 

Onsdag 2003-01-15:

Så har resan börjat. Vid två-tiden Thailändsk tid anlände vi till Bangkoks flygplats. Temperaturen var ca 30°C och det var lite disigt. Bekanta mötte upp i ankomsthallen, och vi hyrde en minibuss för den fortsatta resan till Bamnet Narong.

Flygresan hade tagit ca tio timmar, men det hade varit svårt att sova i de obekväma flygstolarna. Bilfärden till Bamnet tog ca sex timmar. På vägen passade vi på att köpa lite frukt. Särskilt ananasen är en favorit. Tio Baht (ca SEK 2,50) för en uppskuren ananashalva. På kvällen gick vi ut till en gatuservering och åt lite Quittiau. Det var en lungn och skön kväll att äta ute på.

 
Click for large picture
Flygplatsen i Bangkok.
Click for large picture
En av de ständiga marknaderna längsmed vägarna.
Click for large picture
En mobil Quittiau-servering i Bamnet Narong.
 

Redaktör: snidre   Stefan Carlsson © 2002-2020.
Publiserad: 2005-04-04 Upphovsrätt och ansvarsbegränsning
Senast ändrad: 2006-11-04 E-mail: snidre@yahoo.com