Matlagning   

Hemsidan

Matlagning

Bilder

Artiklar

Vällevnad
 
  
Thailändsk fisksoppa
4 portioner
Förberedelser ca 15 minuter
Tillagningstid ca ½ timma

500 gHoki-fisk, torsk eller sej.
200 gTigerräkor (frysta okokta)
1½ dlKokosmjölk
3 dlVatten
½ tärningHönsbuljong
2 mskCitronsaft
1 stMorot
1 stPurjo (ca 2 cm i diameter)
2 stTomater
½ stGul lök
1 stRöd paprika
1 liten bitFärsk ingefära (ca 3x3x3 cm)
1 stCitrongräs
4-5 stLimeblad
1-2 stSellerirötter (små)
1 stVitlöksklyfta
1-2 stPiri piri (våldsamt stark chili)
1 stStjärnanis
efter smaksalt, socker och fisksås.

Click for large picture
En tallrik fisksoppa.
Thailändsk fisksoppa
 
Jag erkänner att jag inte är speciellt förtjust i fisk, men den här fisksoppan gillar jag! Den är kanske inte busenkel, men den är busgod.

Jag har här använt mig av hoki-fisk från New Zealand och tigerräkor från Indonesien. Man kan givetvis använda sig av alternativ, så som torsk och sej, samt andra typer av räkor. Anledningen att jag valde just dessa var att de anses vara "gröna alternativ" till främst torsk och de vanliga tigerräkorna. De gröna produkterna är inte billiga. Räkorna, som var av ett fabrikat som påstås vara odlade på ett ekologiskt hållbart sätt, kostade mer än vad färsk svensk oxfilé brukar göra, men då var de också skalade och rensade.

Börja med att tina fisken och räkorna, tex genom att stoppa dem i en påse som läggs i en bunke med vatten, som inte behöver vara varmt. Meningen är inte att genomtina fisken, eftersom den är lättare att skära medan den fortfarande är fast.

Förbered alla grönsakerna innan tillagningen påbörjas. Skär moroten och purjon i centimeter tjocka skivor, tomaterna klyftas i åttondelar, löken i centimeter stora bitar och likaså med paprikan

Skala och skiva den färska ingefäran i tunna skivor. Skär citrongräset i ca 3 cm långa bitar. Limebladen kan man nöja sig med att riva itu förhand. Jag har sett att vissa personer strimlar ingefäran och limebladen mycket fint, om man avser att äta dem. Jag tycker inte att man ska äta ingefäran, stjärnanisen, citrongräset eller limebladen, utan pilla bort dem medan man äter - men, det är förståss en smaksak.

Krossa selleriroten med baksidan av en kniv. Det påstås att det är selleriroten som tar bort "fisk-lukten", men om det är sant vet jag inte. Finhacka vitlöksklyftan och piri-piri pepparn. Varning för piri-piri! Den är mycket stark, så normalt räcker det med en. Gillar man stark mat kan man ta två. Tvätta händerna om du har tagit i pepparn - och farmför allt undvik att gnugga ögonen.

Skär fisken innan den har tinat helt i ca 2 x 2 cm bitar.

Koka upp kokosmjölken, hönsbuljongen och vattnet. Tillsätt alla grönsakerna, kryddorna utom paprikan samt citron. Låt det sjuda i ca 10 minuter - tills morötterna nästan är mjukkokade. Tillsätt fisken och tigerräkorna. Låt det åter börja sjuda. Efter detta bör man undvika att röra om i soppan - använd helst vertikala rörelser med sleven. Det skall inte koka! Efter några minuter kan man tillsätta paprikan. Fisken skall bli genomkokt, vilket tar lite drygt fem minuter. Kontrollera detta genom att dela en fiskbit. Smaka av med salt, socker och eventuellt fisksås. Kom ihåg att om man håller soppan varm för länge så blir räkorna sega.

Servera fisksoppan med jasminris. Mitt hemliga tips, som inte är speciellt thailändskt, är att strössla lite smakrik ost över den varma soppan.
 
 

Redaktör: snidre   Stefan Carlsson © 2002-2020.
Publiserad: 2005-04-28 Upphovsrätt och ansvarsbegränsning
Senast ändrad: 2005-05-02 E-mail: snidre@yahoo.com