Matlagning   

Hemsidan

Matlagning

Bilder

Artiklar

Vällevnad
 
  
Masaman gryta
4 port.
ca ½ timma

4 stKycklingfiléer
3-4 mskMasaman-pasta
1 burkKokosmjölk
1 burkBambuskott skivade eller som stavar
1 stGul lök
½ stMorot
1 stRöd paprika
4-6 stFärska champinjoner (alt. 1-2st potatisar)
1½ dlJordnötter
2-3 mskFisksås

Click for large picture
Serveringsförslag. Masaman gryta med ris.
Förbered genom att skära upp kycklingfiléerna i ca 2x2 cm stora bitar, den gula löken och paprikan i ca 1,5x1,5 cm stora bitar, moroten som tändstickor, och champinjonerna i åttondelar. När det gäller Masaman-pastan, så är den ganska stark. Gillar man stark mat kan man gärna ta i någon eller några matskedar extra. Se också till att jordnötterna är färska, dvs inte är beska.

Värm upp hälften av kokosmjölken (i första hand den fasta delen) i en kastrull och skeda i Masaman-pastan. Låt det fräsa ihop innan kycklingbitarna blandas ned - dofterna från Masaman-pastan skall börja sprida sig i köket. När kycklingbitarna har blivit fasta, så rör ned lök, morot, bambuskott och champinjoner. När det har fått koka ihop en stund ca 5-10 minuter, så tillsätt paprika och jordnötter. Späd allteftersom med resten av kokosmjölken - det skall inte bli torrt i kastrullen. Smaka av med fisksåsen, som tillför sälta. Låt det få koka/skjuda i ca 5 minuter till. Servera grytan med ris.

Anmärkning till receptet: I Thailand brukar man vanligtvis inte ha champinjoner utan 1-2 st potatisar skurna i ca 2x2 cm bitar i en sådan här Masaman gryta. Detta gör att den blir lite mer matig, och den skall fortfarande ätas med ris. Potatisen avgör då när grytan är färdig. Det kan bli så att man får låta den koka lite längre och eventuellt späda med lite vatten för att det inte skall koka torrt.
 
 
 
Click for large picture
Masaman-pastan köpes på burk. Eftersom den är ganska stark, så räcker en sådan burk flera gånger. Förvara den i kylskåp och se till att den är väl försluten.
Click for large picture
Några av de förberedda ingredienserna.
Click for large picture
När kycklingbitarna har fått fasthet så är det dags för lite grönsaker.
 

Redaktör: snidre   Stefan Carlsson © 2002-2020.
Publiserad: 2005-04-28 Upphovsrätt och ansvarsbegränsning
Senast ändrad: 2005-04-28 E-mail: snidre@yahoo.com