Artiklar   

Hemsidan

Matlagning

Bilder

Artiklar

Vällevnad
 
 
Digitalfotografering sett ur mitt perspektiv
Fotografering med digitalkamera skiljer sig ur många avseenden från fotografering med vanlig kamera. I den här artikeln går jag igenom några aspekter som jag har funnit intressanta att beakta för den som håller på med digitalfotografering, eller tänker börja med det.

Nedan kommer jag ta upp några saker att fundera på om man tänker skaffa sig en ny digitalkamera. Jag gör också några personliga kommentarer om mina egna kameror. Inte minst är det viktigt med bra rutiner och bra programvaror att hantera bilderna med, vilket jag också skriver några ord om på sidan "Lagring av digitala bilder". Sist har jag lagt in en lista med några bra länkar.

Att skaffa sig en ny kamera
Den första frågan man måste ställa sig är: Vad och hur kommer jag att fotografera? Är det, som jag tror att jag mestadels kommer att fotografera, exempelvis porträtt, landskap, småkryp, blommor, fåglar, kompisarna på fester, sport, barnen, husdjur eller kanske mycket varierat? Beroende av vad man fotograferar och vad man tänker använda bilderna till så kan man åtminstone börja utesluta de kameror som inte håller måttet.

 
 
 
Megapixlar och minne
Man kan nog säga, att till en början med, för vanliga amatörer räcker det oftast med en kamera som tar bilder på 3 till 4 megapixel. Då kan man i allmänhet göra förstoringar upp till storleken av en A4. Många megapixel per bild kräver också större minnen och gör att kameran behöver snabbare elektronik för att inte verka slö. Många billiga kameror upplevs ofta som slöa, särskilt i situationer när man tar bilder på människor i rörelse, barn och djur.

Vad för minne skall man välja? Jag föredrar personligen Compact Flash (CF). Det finns flera alternativ att välja på idag. En fördel är om man använder samma sort till annan utrustning än bara kameran, vilket gör att man kan nyttja dem bättre. En sak som jag tycker att man bör tänka på, är att inte köpa allt minne man behöver med en gång. Därför att jag har märkt inte bara när det gäller kameran utan även min mp3-spelare, så är det olika hur bra ett visst märke fungerar.

Här är min strategi: Låt oss säga att du har valt en kamera som kräver 512 MB minne, för allt fotograferande under en dag. (Vi förutsätter att du bara tankar ned bilderna i din dator på kvällen.) Du tycker att det är för riskabelt att bara ha ett enda minne, utifall att det går sönder just när Elvis passerar förbi. Du tänker att fyra minnen á 128 MB är lagom. Då börjar du med att köpa ett sådant minne och testar ut det under några veckor. Om det slår väl ut köper du de tre andra av samma märke och storlek. För min del har CF-minnen med normal hasighet från Sandisk fungerat bäst. Lexar är också bra, men jag har haft lite krångel med några av dem ( - en slutade plötsligt att fungera i min ena kamera och en annan orsakade knäppar när jag använde den i mp3-spelaren).
 
 
 
Smidighet
Är det en kamera att ha med, eller att ta med? - som min kompis Åke säger. Vill man ha en kamera som alltid är lätt att ta med och inte är i vägen, så kanske man får offra en hel del i bildkvalité och funktionalitet hos kameran. Detta är en mycket viktig aspekt! För om man inte har fotograferandet som yrke eller som ett brinnande intresse, så är risken stor att kameran får stanna hemma, bara för att den är för klumpig att ta med sig - med resultat att man missar många fototillfällen.

Är smidigheten inget problem, så kanske man hellre vill satsa på en lite större kamera för att få bättre möjligheter att ta kanonbilder.
 
 
 
Hantering och funtioner
Var finns de funktioner som du oftast använder? Hur zoomar man med kameran? Hur fungerar fokuseringen? Hur byter jag vitbalansen eller ISO-inställningen? Är några viktiga frågor man bör ställa sig.

När jag köpte min Minolta, så var detta en viktig faktor. Den kameran har "smör och bröd" funktionerna lättillgängliga på rattar och knappar, i stället för inne i menyer, som på Coolpix 950:an.

Har man inte möjlighet att få låna eller känna på en påtänkt kamera, så kan man kanske ladda hem kamerans manual från tillverkarens hemsida. Det kan även ge en fingervisning om hur lätthanterlig kameran är i verkligheten.

En varning vill jag utfärda, för kameror som har automatisk inställning av ISO-läget utan möjlighet att låsa det. Ibland vill man kunna sätta den på exv ISO 100, och acceptera att slutar tiden kanske blir en halv sekund. Med full automatik kanske den hade valt ISO 400 och en slutartid på 1/30-dels sekund, vilket hade givit en grynigare bild.

 
 
Nikon Coolpix 950
Detta är en kamera med många intresseranta egenskaper. Den ledade konstruktionen gör det möjligt att ta bilder ur "obekväma perspektiv", särskilt bra vid makrofotografering och om man behöver ta bilder över huvudet på folk (t.ex. vid en konsert).
Click for large picture
Min gamla kamera Coolpix 950.
 
 
 
Nikon Coolpix 950 är suverän vid makrofotografering med en närgräns på 2 cm. Man kan verkligen komma nära objekten. Dock, måste man lära sig hur man kan lura autofokusen för att kunna komma riktigt nära. Ett annat bekymmer är att man behöver mycket ljus för att bilderna ska bli bra (dvs. korta slutartider för att kompensera exv. vindbyar).
 
 
 
Nikon kameran hade våren 2003 tagit mer än 22000 bilder. Jag började bli lite orolig att den helt plötsligt skulle ge upp. Kanske, skulle det dyka upp döda punkter eller lysande punkter i CCD:n. På bilder med extremt dåliga ljusförhållanden kunde man sedan ett år tillbaka se tre ljusa punkter - vilket i och för sig går att redigera bort på de ytterst få bilder som jag tagit under sådana förhållanden.

Den första tanken var att titta på andra Nikon kameror, eftersom jag hade så goda erfarenheter av den jag hade. Men, när jag gick in i en fotobutik här i stan, som enligt en kompis sålde den modellen jag letade efter, så sa de att de hade slutat med just den, och tagit in Minolta Dimage 7. Anledningen var att Nikon kameran var för omständig att hantera, eftersom många av de vanligaste inställningarna låg inne i meny-systemet. På Minoltan har man lagt "smör och bröd"-funktionerna på lättåtkomliga knappar. Därför tog jag och skaffade jag mig mer information om Minoltan innan jag bestämde mig för vilken min nästa kamera skulle bli.

 
 
 
Minolta Dimage 7Hi
Den är större och lite mer som en systemkamera, jämfört med Coolpix 950. Möjlighet till manuell fokusering är en av de många skillnaderna. Makromöjligheterna är mer begränsade på Dimage 7Hi, men dess tele är desto bättre.
Click for large picture
Minolta Dimage 7Hi.
 
 
 
Det första man bör göra om man skaffar en sådan här kamera, är att ladda hem senaste firmware till den - se till att ta hem rätt version annars riskerar du att sabba kameran permanent. Kolla manualen! Jag upptäckte bland annat att den manuella fokuseringen vid makrotagningar blev smidigare.

Jag har övergått allt mer att använda sökaren framför LCD-skärmen på baksidan. Trots att den inbyggda LCD:n är grövre, så med lite övning tycker jag att den är bättre att använda när man skall bedöma skärpan. Det här är en punkt som jag inte är nöjd med någon av kamerorna. Det är för svårt att bedöma skärpan! Detta kommer vara ett viktigt kriterium för min nästa kamera, när det blir dags för en sådan...

Autofokusen är ett annat intressant kapitel. Det har hänt vid ett flertal tillfällen att den har låst sig på en förväntad punkt, men ändå har inte skärpan legat där den har sagt att den har valt att lägga den. Detta även vid goda ljusförhållanden. För det mesta fungerar den som man förväntar sig, men det är när jag har försökt att ta de där viktiga och bra bilderna, som den har lagt fokus fel! Efter konsultation med manualen har jag börjat använda fokuseringspunkten istället. Den är mer tillförlitlig - dock har jag sett att även den signalerar att den har fokuserat klart, när den defakto inte har det. Jag upplever åtminstone att jag har bättre kontroll över autofokusen genom att använda fokuseringspunkten, som för övrigt är mycket användbar vid makrofotografering.

En annan kul grej med den här kameran är att man kan ta korta filmsekvenser (max 60 sekunder). Jag trodde inte att jag skulle använda detta i praktiken, men det har hänt vid ett flertal tillfällen att jag har fått nytta av att fånga videoklipp, med hyfsat resultat - men inte är det som en riktig video kamera!

Den inbyggda blixten fungerar faktiskt rätt bra - åtminstone efter att jag kom på att ställa om den till "dum"-TTL istället för den intelligenta ADI:n. I manualen står det om ADI-inställningen att den väljer blixtinställningarna på ett mer intellient sätt än vanlig TTL. Jag har fått den uppfattaningen att den gör tvärt om. Till exempel, om man har något ljust föremål i perferin, men på kortare avstånd till kameran än själva fotoobjektet, så är det en klar tendens hos kameran att välja så mycket blixt att det ljusa föremålet ser bra ut och desstom ställer den bort autofokus från fotoobjektet till det ljusa föremålet. Med den dumma TTL:n har den hittills exponerat bilderna som man kan förvänta sig. Dock har kameran haft svårt att fokusera korrekt på några bilder. Räckvidden på blixten är ca 4 - 6 meter, så jag funderar på om jag skall skaffa en riktig programblixt till Dimage 7Hi kameran.

Om jag skulle sammanfatta mina intryck av Dimage 7Hi, så är det en kamera som man kan ta bra bilder med - ibland riktigt bra, men det är fortfarande en liten bit kvar till en riktig systemkamera och riktigt bra optik. Jag störs ibland av att bilderna blir för brusiga, vilket syns tydligt om man tar bilder på monokroma ytor. Den är inte alls lika lätt att använda som Coolpix 950, men kan betydligt mer. Man måste läsapå manualen och våga testa de olika inställningarna. Full automatik fungerar inte för mig - jag ställer för höga krav på bilderna.
 
 
 
 
 
Nikon D70
I december 2004 fick jag en Nikon D70 i present. Detta är en 6 MPixel digital systemkamera. Med kameran följde ett objektiv på 18-70 mm, vilket motsvarar ca 28-105 mm på en analog kamera.
 
Click for large picture
Nikon D70
 
 
 
Med kameran fick jag även en SB600-blixt. En hyfsat kraftfull blixt, som är nästan oumbärlig, särskilt vid situationer i motljus och inomhus. En sådan här avancerad kamera kräver mer av fotografen, än de jag har haft tidigare, så jag har fått jobba ett tag med den för att verkligen lära mig hur den fungerar. Fotografering där man litar helt på automatiken ("gröna-knappen läget") blir begränsat och en hel del svåra bilder blir inte bra. En sak som jag definitivt har konstaterat är att alla de bilder som man anser vara viktiga skall man ta i raw-format: Kameran har ett läge för att spara bilderna i raw-format(plus en liten jpg för visning. Detta innebär att man behöver mycket minne.

Något som är mycket positivt med kameran är batteriet. Man kan ta flera hundra bilder innan det behöver laddas på nytt.

Möjligheten att skaffa separat optik till kameran för de speciella ändamål man har, kan vara mycket värd. Fotograferar man ofta t.ex. närbilder, som kan man lägga lite pengar på att köpa ett riktigt ljuskänsligt macro-objektiv.

Sammantaget är jag mycket nöjd med kameran. Det är en bra känsla i den. När man har jobbat ett tag med den, så är den mycket lättarbetad. Det man kan invända är att det är mycket kostsamt att skaffa en kamera med kringutrustning i den här klassen.
 
 
 


Några bra länkar:

Fotosidan
Är man det minsta intresserad av foto bör man åtminstone känna till denna webb-plats.

Dp Review
Recensioner och fakta om digitalkameror.

CyberPhoto
Bortsett från att de säljer fotoprylar, så skriver de en hel del intressant om utrustningen.

 
 

Redaktör: snidre   Stefan Carlsson © 2002-2020.
Publiserad: 2005-04-10 Upphovsrätt och ansvarsbegränsning
Senast ändrad: 2005-08-03 E-mail: snidre@yahoo.com