Matlagning   

Hemsidan

Matlagning

Bilder

Artiklar

Vällevnad
 
  
Baileys- och dajmglass
Tidåtgång: 2-3 timmar
(varav ca ½ timma aktiv tid)

Om en glassmaskin används så tänk på att frysblocket måste frysas in i förväg.

3 dlVispgrädde
2 stÄgg
5 mskSocker
1 mskVaniljsocker
3 mskBaileys
1 stDubbel dajm (56 g)

Click for large picture
Läcker glass skedad direkt ur burken.
Sedan jag lade ut de tidigare recepten på Baileys- och dajmglass, så har jag testat en hel del olika varianter av recept och dessutom också skaffat en glassmaskin. Detta resulterade i detta recept, som ersätter de gamla recepten, helt enkelt för att detta recpet är enklare, smakmässigt likvärdigt, men framförallt har denna glass en mjukare konsistens.

Börja med att vispa ägg, socker och vaniljsocker, så det vitnar (några minuter med en elvisp). Vispa sedan grädden i en annan bunke, så att den blir så pass fast att den stannar. Om man vispar äggblandningen före grädden så kan man använda samma vispar utan att behöva diska dem mellan vispningarna, men inte tvärtom. Blanda därefter varsamt ihop äggvispet och och grädden i en bunke.

Krossa dajmen i sin förpackning med baksidan av en kniv. Gå metodiskt över dajmen och se till att krossa den i småbitar. Se upp med att inte värma dajmen med handen så att den smälter och blir kladdig. Häll upp dajmkrosset i en skål, som ställs in i frysen.

Med glassmaskin:
Ställ in bunken i frysen mellan en halv och en hel timme, så att den blir nedkyld utan att stelna. Tag därefter ut kylelementet till glassmaskinen och glassmeten från frysen. Sätt i kylelementet i maskinen och starta den, varpå glassmeten hälls i maskinen (, se manualen/instruktionerna som följde med maskinen, om beskrivningen här verkar otydlig eller inte stämmer överens med den maskin som används). Låt den gå drygt halva tiden ( ca 20 minuter på min glassmaskin ), varpå Baileys och Dajmkrossen hälls ned i maskinen. Låt den gå färdigt. För därefter över glassen till en passande burk, som raskt placeras i frysen. Låt gärna glassen få frysa till sig under några timmar.

Utan glassmaskin:
Ställ in burken med glassmassan i frysen och rör om ordentligt en gång i halvtimman. Det tar ca 5-8 timmar innan den är ordentligt fryst. När massan börjar att frysa till ordentligt, så rör man ned Baileys och dajmkrossen.

Kommentarer:
- Man kan gärna experimentera med sockermängden, för att justera sötman och fryspunkten på glassen. Byter man ut en del av sockret mot druvsocker eller vit baksirap får man en ännu lenare konsistens.

- I det här receptet ingår ingen uppvärmning av glassmassan, vilket ger glassen kort hållbarhet. Den bör konsumeras inom några veckor.

- Det är normalt att glassmassan sjunker ihop under infrysningen.

- Man kan låta glassmassan vila i kylskåpet 8 timmar innan man påbörjar infrysningen, för att få en finare konsistens. Men, jag tycker att skillnaden är marginell, så jag har själv slutat att göra det.

- Den här glassen har en låg fryspunkt, vilket innebär att den måste hållas djupfryst (ca -18°C) - i ett frysfack smälter den.
 
 

Redaktör: snidre   Stefan Carlsson © 2002-2020.
Publiserad: 2005-11-12 Upphovsrätt och ansvarsbegränsning
Senast ändrad: 2006-12-10 E-mail: snidre@yahoo.com